Kui väike laps õpib esimesi numbreid tundma, näib talle, et arv 15 on hirmus suur: lausa kaks numbrit kõrvuti! Kui sama arvu vaatab ajaloolane, on tal tunne, et maailmakäsitluses on see arv peaaegu olematu ... Ilmselt on see nii väga paljudes olukordades elus: arvamus ja tulemus sõltuvad sellest, millises hetkes ollakse ja mida oluliseks peetakse.

30. mail 2007 täitus 15 aastat Kuusalu Keskkooli ja Grubbe kooli sõprussuhetes. Mais 1992 külastasid meie kooli 10 Umea linnas asuva Grubbe kooli õpetajat ja direktor Karin Ericcson. Kevad meie kooli ümbruses on ju eriliselt ilus! Ehk oli see üks positiivne emotsioon, mis andis põhjuse valida just Kuusalu kool kauaotsitud sõpruskooliks. Ei jäänud meie külaliste mõtted ainult mõteteks- mõtetele järgnesid esimesed kontaktid. Esimesed kirjad, siis juba kirjavahetus kahe klassi vahel, minu esimene külaskäik Grubbe kooli 1993.a.mais ning esimene õpilasgrupp Rootsist jõudis Kuusallu oktoobris 1993. Kuusalu kooli esimene grupp sõitis Umeasse 1994.a. märtsis ja samal aastal külastas Tallinna ja Kuusalut kogu Grubbe kooli personal.
Märtsis 1995 käis enamus meie kooli töötajatest Umeas ja Grubbe koolis.
3 aasta pärast sai võimalikuks õpilasgruppide vahetamine. Enam ei olnud „minu” ega „sinu” õpilasi, vaid olid ainult „meie” õpilased nii Kuusalus kui Grubbes.
Nagu märkamatult on möödunud 12 aastat, kus pea igal aastal on vahetusgrupid toiminud.
Nende aastate jooksul on Grubbe koolis käinud 230 õpilast meie koolist ning sama arv õpilasi on meil külas olnud. Ka kõik kooli töötajad on saanud võimaluse teise riigiga tutvuda. 1999-2001 vahetati esmakordselt klasse, kogu klass kohtus teise klassiga tema kodus.
Raido Rebane oli meie kooli esimene (ja seni ainuke!) vahetusõpilane Umeas 1997.a.
Ühe Umea põhikooli õpilased olid oma 9. klassi lõpureisil Eestis. Nad tutvusid Tallinnaga ja veetsid kaks päeva Kuusalus. Neile meeldis väga meie kaunis vald!

Aja möödudes on vahetunud inimesed ja ka teemad: noored ja vaba aeg, traditsioonid mõlemas riigis, kahe riigi/kooli erinevused ja sarnasused, meie esivanemad 1000 aastat tagasi, noored ja suitsetamine, noored ja meelemürgid jne. Reeglina esinevad õpilased külas olles sõpruskooli klassides, tutvustades oma kogemusi ja avaldades arvamust nähtu kohta.
Kuusalu kooli õpilased on samas osalenud 7 aasta jooksul keskkonnaprojekti ÖKOKRATT raames säästva tarbimise projektides. Samas on Rootsi sõpruskool Grubbe Skolas uurinud sarnaseid probleeme oma kodulinnas.

Kuidas edasi?. Õpilased vahetuvad, paljud õpetajad Grubbe koolis on vahetunud, ka meil. Rootslastest kontaktide algatajad Ywonne Wiklund ja Lennart Spolander töötavad juba ammu mujal; Staffan, Helen, Maj, Anders ja Roger töötavad teistes koolides, mõned väga kaugel.
Thorsten Segerbrant on seni truuks jäänud Grubbe koolile ja pingutab kõvasti, et meievahelisi tugevaid ja häid kontakte hoida ja jätkata.
Umea sõbrad Ywonne, Lennart ja Thorsten käisid 17-20. mail Kuusalus plaane pidamas edasiseks. Üheskoos otsustasime, et koostöö kahe kooli vahel jätkub. Leidsime, et muusika ühendab maid ja rahvaid, nii sai alguse muusikaprojekt.
Oktoobris käisid Thorsten ja muusikaõpetaja Helen meie koolis järgnevaid tegevusi ette valmistamas. Plaanis on koos musitseerida ja vastamisi esineda koolides.
Kevadel 2008 kohtuvad Grubbe ja Kuusalu koolide õpilased muusikalainel Umeas.

Anu Ukkivi
Kontaktide vahendaja ja eestvedaja

Rootsi vahetusgrupp 2003 Käsmu rannas 2003
Altjas 2003 sügisel Sagadi metsamuuseumis